به نظر میرسد تعدد اخبار هک شدن کسب و کارها و نبود قانونی قاطع در زمینه حمایت از دادههای کاربران باعث نوعی بیتفاوتی در میان کسب و کارها شده است. تعدد نهادهای ناظر امنیتی باعث شده است شرکتهای دولتی و استارتآپی، مجبور شوند نیروی انسانی زیادی برای نوشتن گزارشها و پاسخگویی به رگولاتورها تخصیص دهند، بدون اینکه این اقدامات به بهبود عملکرد واقعی امنیت سازمان کمک کند.
`میزگرد تخصصی «سِر شدن به هک شدن»، که توسط شرکت زرین پال برگزار گردید`
به نظر میرسد تعدد اخبار هک شدن کسب و کارها و نبود قانونی قاطع در زمینه حمایت از دادههای کاربران باعث نوعی بیتفاوتی در میان کسب و کارها شده است. تعدد نهادهای ناظر امنیتی باعث شده است شرکتهای دولتی و استارتآپی، مجبور شوند نیروی انسانی زیادی برای نوشتن گزارشها و پاسخگویی به رگولاتورها تخصیص دهند، بدون اینکه این اقدامات به بهبود عملکرد واقعی امنیت سازمان کمک کند.
سرشدن به هک شدن
در `میزگرد تخصصی «سِر شدن به هک شدن»، که توسط شرکت زرین پال برگزار گردید`، رویا دهبسته، مدیرعامل باگدشت، به بررسی چالشهای امنیت سایبری در ایران پرداخت. به گفته او، تهدیدات سایبری یک پدیده جهانی است که ایران نیز از آن مستثنی نیست. با این حال، شرایط خاص کشور، این موضوع را پیچیدهتر کرده است. مدیرعامل باگدشت، «سِر شدن» یا عادت کردن به هکها را به عنوان یکی از مشکلات اصلی در لایههای پایینتر سازمانها مطرح کرد و اظهار داشت که برای درک این موضوع باید از نیروی انسانی سازمان شروع کرد.
به گفته وی، حجم بالای اخبار منفی در زمینههای مختلف اجتماعی، اقتصادی و غیره، باعث ایجاد نوعی بیتفاوتی و انفعال در نیروی کار جوان شده است. به طوری که اخبار متعدد در زمینه هک نیز باعث ایجاد همین رویکرد شده است. به طور کلی، میتوان گفت که دهبسته در این میزگرد، بر لزوم توجه به نیروی انسانی و ایجاد حساسیت نسبت به مسائل امنیتی در سازمانها تاکید کرده است.
در ادامه میزگرد، رویا دهبسته به بررسی نهادهای ناظر امنیتی و عملکرد آنها پرداخت و گفت: ایده اولیه این بود که هر صنعتی مرکز تخصصی خود را داشته باشد، اما به دلیل تفکیک نادرست، این نهادها به صورت پراکنده و موازی عمل کردند. در نتیجه، هر کدام از آنها الزامات مشابهی را به شرکتها اعلام میکنند. این موضوع باعث شده است که شرکتها، اعم از دولتی و استارتآپی، مجبور به تخصیص نیروی انسانی زیادی برای تهیه گزارشها و پاسخگویی به رگولاتورها شوند، بدون آنکه این اقدامات به بهبود عملکرد واقعی سازمانها کمکی کند.
حقوق قانونی کاربران
هانیه کارخانه، مدیرعامل یارا ۷۲۴، علت اصلی حملات سایبری در ایران را نبود حقوق قانونی برای قربانیان هک میداند. صنعت بیمه و بانکداری اطلاعات حساس کاربران را ذخیره میکنند، اما پس از هک، حقوق کاربران و نحوه پیگیری قانونی آن مشخص نیست. این مسئله باعث بیتوجهی شرکتها به امنیت کاربران شده است.
هانیه کارخانه هم در ادامه از سرنوشت دادهها پس از نشت اطلاعات میگوید: اگر دادهها فروخته هم نشود و شرکتها با هکرها به توافق برسند، اینگونه نیست که این دادهها از بین برود. در بهترین حالت، دادهها هر یک بنا به کارکرد خود بدون لیبل در پروژههای تحلیلی، هوش مصنوعی و برای انجام اقدامات بازاریابی به کار گرفته میشوند.
رمزارزیهای ریسکپذیر
پویا قاسمی، مدیر ارشد فنی مزدکس، معتقد است که کاربران حوزه رمزارز با وجود ریسکپذیری بالا، به دلیل آشنایی بیشتر با ابزارهای امنیتی و فناوریهای روز دنیا، از سطح سواد امنیتی بالاتری برخوردارند و لزوما بیاحتیاط نیستند. وی در ادامه با اشاره به امنیت بالای بلاکچین به دلیل ویژگیهای چندجانبهاش، بر لزوم رویکرد چندلایه به امنیت و انجام تستهای مختلف در سطوح گوناگون تاکید کرد.
باگ بانتی و تاثیرات آن
محمدرضا شعبانی، مدیر فنی اسنپمارکت، باگبانتی را ابزاری مفید برای شناسایی سریعتر مشکلات امنیتی میداند، اما تاکید میکند که این ابزار باید پس از طراحی و پیادهسازی کامل لایههای امنیتی مورد استفاده قرار گیرد و جایگزین روشهای پیشگیرانه نباشد. هانیه کارخانه باگبانتی را شمشیری دولبه توصیف میکند و معتقد است که جوایز زیاد برای کشف آسیبپذیریها میتواند انگیزههای مالی را در هکرها برای حمله عمدی به سیستم ایجاد کند، در حالی که عدم وجود چنین جوایزی میتواند منجر به حملات ناگهانی و بدون گزارش شود. بنابراین، اتخاذ رویکردی منطقی و حسابشده در این زمینه ضروری است.
هرم مازلو
سهند حبیبی، مدیر پلتفرم و زیرساخت زرینپال، معتقد است که اولویت بسیاری از سازمانها و به ویژه استارتآپها، رشد سریع و تأمین نقدینگی است و به همین دلیل، امنیت به دلیل نگرانی از هزینهها در اولویت قرار نمیگیرد. به گفته وی، شرکتها در تأمین نیازهای اولیه و حتی مشکلات با رگولاتوری با چالش روبرو هستند و اگرچه شرایط نسبت به گذشته بهتر شده، اما نحوه برخورد با امنیت سایبری نیازمند فرهنگسازی و آگاهیبخشی بیشتری در سازمانها است. حبیبی همچنین نقش انجمنها و نهادهای صنفی را در این حوزه مهم دانسته و معتقد است که این نهادها میتوانند با کمک از قوانین و رگولاتوری، شرکتها را به توجه بیشتر به امنیت ترغیب کنند و از انتشار مشکلات جلوگیری کنند.
پنهانکاری سازمانها
رویا دهبسته، مدیرعامل باگدشت، در ادامه صحبتهای خود، به موضوع پنهانکاری شرکتها پس از وقوع حملات سایبری پرداخت و این رویکرد را ناشی از تصمیمات اتخاذ شده در سطوح بالای سازمانها دانست. به گفته وی، در سازمانهای بزرگ، به ویژه سازمانهایی که اطلاعات حساسی را در اختیار دارند یا دامنه مشتریان آنها در سطح وسیعی از کشور پراکنده است، هرگونه تصمیمی در مورد انتشار اطلاعات مربوط به رخداد امنیتی، میتواند تأثیرات گستردهای بر جامعه داشته باشد. در چنین شرایطی، تصمیمگیری در این خصوص تنها بر عهده مدیرعامل سازمان نیست، بلکه نهادهای نظارتی نیز در این فرآیند نقش دارند و تصمیمگیرنده هستند.
با این حال، دهبسته به چالش دیگری نیز اشاره کرد و افزود که بسیاری از سازمانهای سنتیتر، هنوز به بلوغ کافی در زمینه امنیت سایبری نرسیدهاند و فاقد چرخه امنیتی مناسب برای حفظ اطلاعات و دادهها هستند. این موضوع میتواند یکی از دلایل اصلی اجتناب این سازمانها از اشتراکگذاری اطلاعات مربوط به هکها و عدم رعایت صحیح اصول امنیتی باشد. به عبارت دیگر، این سازمانها به دلیل ضعف در زیرساختهای امنیتی و ترس از تبعات منفی ناشی از افشای اطلاعات، ترجیح میدهند که موضوع هک را پنهان کرده و از پرداختن شفاف به آن خودداری کنند.
در مسیر فیلترشکنها
پویا قاسمی همچنین درباره تأثیر استفاده از فیلترشکنها و حملات سایبری در سالهای اخیر توضیح میدهد: «این موضوع بهویژه زمانی مشکلساز میشود که وقتی تلاش میکنیم دسترسیها را محدود یا فیلتر کنیم. این باعث میشود که در برخی مواقع نظارت بر دسترسیها کارآمد نباشد و ممکن است تهدیداتی که از این طریق وارد میشود، بهراحتی شناسایی و متوقف نشوند.
نقشه راه امنیت سایبری
رویا دهبسته، مدیرعامل باگدشت، با اشاره به گزارش کورسرا مبنی بر افزایش کاربران علاقهمند به یادگیری مهارتهای سایبری، به مقایسه وضعیت ایران با سایر کشورها پرداخت و اظهار داشت که امنیت سایبری را نمیتوان به طور کامل از امنیت سایر کشورها جدا دانست، زیرا فعالان این حوزه در سراسر جهان باید به طور مداوم دانش خود را بهروز کرده و ترندهای جهانی را دنبال کنند.
با این حال، وی خاطرنشان کرد که در ایران محدودیتهایی در این زمینه وجود دارد. برای مثال، متخصصان ایرانی که قصد دریافت گواهینامههای معتبر بینالمللی را دارند، ممکن است به برخی از فناوریها و منابع روز دنیا دسترسی نداشته باشند. این موضوع میتواند باعث شود که آنها در مقایسه با همتایان بینالمللی خود دچار عقبماندگی شوند. به عبارت دیگر، در حالی که دانش و مهارتهای سایبری در سطح جهانی به سرعت در حال پیشرفت است، متخصصان ایرانی به دلیل محدودیتهای موجود، ممکن است نتوانند به طور کامل از این پیشرفتها بهرهمند شوند و در نتیجه، در رقابت با سایر متخصصان بینالمللی با چالشهایی روبرو شوند.
سهند حبیبی، مدیر پلتفرم و زیرساخت زرینپال، با اشاره به تغییرات و چالشهای موجود، جذب و پرورش نسل جدیدی از نیروهای جوان و بااستعداد را به عنوان یکی از مهمترین راهها برای بهبود وضعیت منابع انسانی و امنیت در ایران پیشنهاد کرد. وی خاطرنشان کرد که اگرچه مهاجرت نیروهای با تجربه به خارج از کشور تأثیراتی بر بازار کار داشته، اما این شرایط میتواند فرصتهایی را برای نسل جوان، به ویژه دهه ۸۰، فراهم کند.
حبیبی در ادامه، حلقه مفقوده امنیت در شرکتهای مالی و پرداخت را عدم انتقال دانش دانست و خواستار الزام سازمانها به انجام آپدیت امنیتی سالانه، صرف نظر از فرهنگ و فرآیندهای داخلی آنها شد. علاوه بر این، وی از سازمانها خواست که هزینههای مربوط به امنیت را جدی گرفته و بودجه مناسبی برای آن اختصاص دهند. با این حال، وی خاطرنشان کرد که بسیاری از شرکتها به دلیل محدودیتهای مالی قادر به اجرای این برنامهها نیستند و حتی از پرداخت هزینههای تست نفوذ و برگزاری کارگاههای آموزشی امنیتی نیز امتناع میکنند که این موضوع نگرانکننده و غیرقابل توجیه است.
جزییات بیشتر این رویداد را میتوانید در وب سایت ماهنامه یپوست مطالعه بفرمایید.